Open solliciteren: heeft dat zin?

 • 3 juli 2020
 • Sollicitatietips
 • Marja Dijkstra

Je wilt graag bij een bepaald bedrijf aan de slag, maar ze hebben op dit moment geen vacatures open staan. Wat doe je? Wacht je tot ze wel vacatures hebben of trek je de stoute schoenen aan en stuur je een open sollicitatie? In deze blog geven je de ins en outs over open solliciteren.

Open solliciteren: heeft dat zin?

Voordelen van open solliciteren

Vaak kiezen mensen er niet voor om een open sollicitatie te sturen, toch kan het heel verstandig zijn om zelf contact op te nemen als je een nieuwe baan zoekt. Bedrijven proberen in eerste instantie vaak via interne verschuivingen en hun eigen netwerk vacatures op te vullen. Lukt dat niet, dan wordt er vaak gekeken naar de open sollicitaties die ze hebben gekregen. Als je open solliciteert, ben je andere kandidaten dus al een stap voor.

Bovendien laat je met een open sollicitatie zien dat je enthousiast bent en zelf initiatief neemt. Dat zijn eigenschappen die werkgevers waarderen. Met een open sollicitatiebrief val je ook meer op. Bij een vacature ontvangt een werkgever veel sollicitatiebrieven. Jouw ‘gewone' sollicitatiebrief is dan één van de vele brieven. Dus een open sollicitatiebrief heeft zeker zin. Dat zie je ook terug in de cijfers: 20% van de vacatures wordt vervuld via open sollicitaties.

Goede voorbereiding is het halve werk

Je hebt besloten een open sollicitatiebrief te sturen. Hoe pak je dit dan aan? Belangrijk is dat je je goed voorbereidt. Dat begint met bellen naar het bedrijf. Een open sollicitatie is namelijk veel effectiever als je deze kunt richten aan een persoon die je al gesproken hebt over jouw mogelijkheden binnen hun organisatie.

In het telefoongesprek maakt de werkgever voor het eerst kennis met je. Het is dus zaak om een goede eerste indruk te maken. Bijvoorbeeld door te laten merken dat je je hebt verdiept in de organisatie.

Belangrijke tips om je te verdiepen in de organisatie:

 • Bezoek de website van het bedrijf.
 • Bekijk de social media accounts van het bedrijf en ga deze volgen.
 • Google de naam van het bedrijf en kijk wat je nog meer kunt achterhalen over het bedrijf.
 • Bel vrienden en kennissen en vraag of zij mensen kennen die bij het bedrijf werken.
 • Probeer op andere manieren in contact te komen met huidige werknemers om erachter te komen wat voor organisatie het is.

  Heb je je voldoende verdiept, dan is het tijd om te gaan bellen. Maak voordat je belt wel een lijstje met vragen die je wilt gaan stellen. Vragen die je sowieso moet stellen, zijn:

 • Vraag of het gesprek gelegen komt.
 • Vraag of de werkgever open sollicitaties waardeert.
 • Geef aan wat voor soort werk je zou willen doen. Vraag welke functie(s) er voor dat werk zijn binnen de organisatie. Noteer hoe de werkgever deze functie(s) noemt. Dan weet je gelijk welke functienaam je in jouw brief kunt vermelden.
 • Vraag aan wie (contactpersoon en afdelingsnaam) je de open sollicitatie kunt richten.

De open sollicitatiebrief

De open sollicitatiebrief schrijf je eigenlijk op dezelfde wijze als een ‘gewone’ sollicitatiebrief. Het enige verschil is dat je in de inleiding aangeeft dat je graag in aanmerking wilt komen voor een bepaalde functie, mocht die binnenkort beschikbaar komen. Stuur naast de brief ook altijd een recent CV mee, zodat zij kunnen zien wat jouw achtergrond is en welke werkervaring je al hebt.

Geef in de brief aan dat je over enkele weken contact opneemt om te informeren naar jouw mogelijkheden binnen de organisatie. Als je na twee weken nog niets gehoord hebt, bel dan achter je sollicitatie aan. Dat is volstrekt normaal en daarmee laat je nogmaals zien hoe enthousiast en gemotiveerd je bent om bij het bedrijf aan de slag te gaan.

MF helpt je graag

Vind je het lastig om zelf te solliciteren of weet je niet precies welk bedrijf het beste bij jou past? Schrijf je dan in bij MF Uitzendbureau. Wij helpen je graag! Om een leuke baan voor jou te vinden gaan we allereerst met je in gesprek, zodat we je beter leren kennen en jij ons. Tijdens dit gesprek gaan we in op wat je graag zou willen doen, welke kennis en ervaring je hebt en wat de mogelijkheden zijn. Op basis van al deze gegevens gaan we op zoek naar de beste baan voor jou bij één van onze opdrachtgevers. 

Auteur

Marja Dijkstra

B2B-marketeer

Marja Dijkstra werkt sinds 2007 als B2B-marketeer bij MF. Zij schrijft onder andere artikelen voor mf.nl.

Lees onze sollicitatietips

Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Sollicitatietips

Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Ken jij het ook? Je ziet de perfecte baan voorbijkomen, maar helaas voldoe je niet volledig aan het gestelde eisenprofiel, terwijl de functieomschrijving wel al jouw wensen afvinkt. Toch besluit je niet te solliciteren en dat is zonde! Een werkgever zoekt namelijk niet altijd een kandidaat die 100 procent aan alle eisen voldoet. Wij leggen je aan de hand van 5 tips uit hoe je toch die baan weet te bemachtigen. Ook wanneer je niet aan alle functie-eisen voldoet.
Lees meer
De 10 meest gestelde sollicitatievragen

Sollicitatietips

De 10 meest gestelde sollicitatievragen

Geen sollicitatiegesprek is hetzelfde. Toch kun je een aantal vragen voorbereiden die vrijwel altijd worden gevraagd. Hieronder vind je 10 meest gestelde vragen. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg dat je op deze vragen een goed en beknopt antwoord paraat hebt.
Lees meer
Met deze tips ga jij goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek

Sollicitatietips

Met deze tips ga jij goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek

Schiet jij al in de stress bij het denken aan een sollicitatiegesprek? Geen nood, wij geven je tips om goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek te gaan.
Lees meer
Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Sollicitatietips

Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Je hebt een sollicitatiegesprek. De vraag die je ongetwijfeld bezig zal houden is wat trek je aan? Je kleding heeft invloed op de indruk die je maakt. Daarom is het verstandig om goed na te denken wat jij uit de kast trekt. Vooral de kleuren van je kleding verklappen een heleboel over je persoonlijkheid. Dus, wat trek jij aan naar een sollicitatiegesprek?
Lees meer
Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Sollicitatietips

Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Je hebt gesolliciteerd op een functie en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Super! Maar nu? Wat kun je verwachten en hoe verloopt de procedure? Om je hierbij op weg te helpen, bespreken we in deze blog de gebruikelijke sollicitatieprocedure.
Lees meer
Hoe maak je een goede eerste indruk?

Sollicitatietips

Hoe maak je een goede eerste indruk?

Je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Je gesprekspartner vormt in de eerste paar minuten van het gesprek al een beeld van je. In de loop van het gesprek is het moeilijk om je gesprekspartner op andere gedachten te brengen. Een goede reden dus om te werken aan een goede eerste indruk.
Lees meer